Een werknemer claimt ziektedagen na zijn vakantie?

Een werknemer claimt ziektedagen na zijn vakantie?

Nieuws van: 27 augustus 2018

Ik was er zo aan toe: Vakantie! Na een periode van hard werken kwam ie eraan: mijn vakantie! Ik liep op mijn tandvlees. De laatste dag voor mijn vakantie moest ik nog even alle laatste zaken afhandelen, maar dan was ik ook 3 weken echt vrij. Vrij om weer bij te tanken en aandacht te geven aan mijn gezin. Om 18.30 verliet ik dan ook kantoor om met goede moed op vakantie te gaan.

Na een periode van hard werken kwam ie eraan: mijn vakantie! Ik liep op mijn tandvlees. De laatste dag voor mijn vakantie moest ik nog even alle laatste zaken afhandelen, maar dan was ik ook 3 weken echt vrij. Vrij om weer bij te tanken en aandacht te geven aan mijn gezin. Om 18.30 verliet ik dan ook kantoor om met goede moed met vakantie te gaan. Nog even de laatste dingen in de auto en dan op weg naar onze vakantiebestemming. Helaas, het werd niet wat we ervan verwachten. Door alle stress van het werk had ik een kort lontje en reageerde me de eerste dagen af op alles wat ook maar in mijn buurt kwam. Dan maar lekker met een luchtbed op de zee. Daar dacht een kwal anders over. Wacht jij maar, jij steekt anderen dan steek ik jou! Al rillend van de koude koorts en met vreselijke brandwonden zat ik bij de “camping” dokter. 4 dagen van de vakantie leverde ik in voor een ziekbed. Daarnaast bleef mijn werkgever mij maar bellen over lopende zaken en jengelde de kinderen door. Hoezo bijtanken! De terugweg naar huis was al niet veel beter. Een klapband maakte dat we langs de snelweg stonden te wachten op hulp. Eenmaal thuis zat ik er doorheen! Ik bedacht me; ik ga in ieder geval de 4 dagen van ziekte claimen bij mijn werkgever!

De medewerker meldt zich ziek: Wat doe je?

Ga na of je iets heeft vastgelegd in uw verzuimprotocol over ziek tijdens de vakantie. Een voorbeeld: wanneer de medewerker ziek is tijdens de vakantie, en hij wil deze dagen claimen, dan dient de werknemer zich op dat moment te melden bij de werkgever (dus niet achteraf).

De werknemer dient zich te melden bij een arts ter plekke, dus ook als hij in het buitenland verblijft bij een plaatselijke arts. Deze kan medische informatie op papier zetten, welke de medewerker bij thuiskomst kan overleggen aan de bedrijfsarts, zodat deze, op basis van de medische feiten, kan bepalen of het plausibel is dat medewerker ook niet had kunnen werken en dus ook niet vakantie zou kunnen genieten.

Wat heb je afgesproken over contact momenten? Hoe is de werknemer bereikbaar en spreek daarbij een tijdspanne af waarop er contact is: bijvoorbeeld tussen 9.00 en 11.00 uur. Plan een afspraak bij de bedrijfsarts zodat deze de beoordeling kan doen. Heb je geen afspraken vastgelegd; doe dit dan alsnog, het voorkomt veel gedoe achteraf.

Preventief: maak ook afspraken over of- en hoe vaak een medewerker “gestoord” kan worden tijdens vakantie. In deze tijd, waarin het heel gemakkelijk is om even contact met elkaar te zoeken via whatsapp, e-mail etc., maakt dat het echt even afkoppelen in de vakantieperiode soms bemoeilijkt wordt. Respecteer zoveel als mogelijk dat een werknemer vakantie heeft en maak afspraken hierover als het echt niet anders kan.

In een volgend blog ga ik in op wat de spelregels zijn wanneer dezieke medewerker met vakantie wil. Moet je dit toestaan?

 

Ilja Clephas
geregistreerd casemanager
Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!